Familietoernooi (2023)

Om de toen nog piepjonge vereniging wat meer bekendheid te geven organiseerde VC Primo in maart 1983 voor het eerst een familietoernooi, waarin Primoleden met zelf samengestelde teams van familie en vrienden konden deelnemen. Er is helaas nooit een verslag van verschenen, maar het kan niet anders dan een succes zijn geweest, want deze traditie is veertig jaren later nog springlevend en kon enkel door twee coronajaren onderbroken worden. En begin april was het weer zover.

20230402 131049a

20230402 132217a

De eerste edities van het toernooi vonden nog plaats in de Nuvoc-hal in Veldhoven, maar inmiddels is het familietoernooi allang niet meer weg te denken uit sporthal (en sportcafé) Genderbeemd. Op zondag van twaalf tot vijf hebben we de beschikking over de zaal en kunnen teams van Primoleden en partners, broers, zussen, neven, nichten, zwagers en schoonzussen, vaders, moeders, zonen, dochters, neven, nichten, vrienden, vriendinnen, collega's en buren zich uitleven. Twaalf teams hadden zich ingeschreven, dat betekent een optimale bezetting waarin alle teams de helft van de tijd bezig zijn, in twee rondes speelt ieder team zes wedstrijden van twee sets. Ondanks de zeer gevarieerde samenstelling van de teams waren de niveauverschillen in de eerste ronde niet overdreven groot, en werden meerdere sets pas in de laatste rally beslist.

De organisatie van het toernooi was als vanouds voortreffelijk geregeld, de wedstrijdleiding zorgde er voor dat het strakke speelschema vrijwel op de minuut nageleefd werd, waardoor er ook voldoende ruimte was voor lunch en kantinebezoek. Natuurlijk mocht ook Louis' traditionele groepsfoto niet ontbreken, en ook was er voor de kinderen in de kantine weer een hoek ingericht waarin onder enthousiaste begeleiding kon worden geknutseld. Maar het viel ook op dat een behoorlijk aantal kinderen inmiddels een plek in een van de volleybalteams hadden gevonden en het de ouderen daarbij behoorlijk lastig wisten te maken.

20230402 132331a

20230402 131741a

20230402 131408a

Na de pauze kon in drie nieuwe poules worden gestreden om de eerste plaats en de daarbij horende vlaai. De beide teams van Familie Greve bleken het in de eerste ronde zeer strategisch te hebben gespeeld, hetgeen hen uiteindelijk twee vlaaien opleverde: in poule C was hun ComBIE team sterker dan Dfrost, de Island Boys en de jonge handbalsters van EHV, en in poule B bleven zij de Von Trappjes, de Eeuwige jeugd en wai meej ons jong net voor. In poule A konden voor de laatste ronde nog drie teams de eerste plaats bemachtigen. Doordat de familie van Bergen punten liet liggen tegen The Globals viel de beslissing hier in de laatste wedstrijd. Daarin bleek Da's Best een maatje te groot voor Familie Bell en Co. Gelukkig was het team zo sportief de gewonnen aardbeienvlaai onder de in de kantine aanwezigen te verdelen.

De wisselbeker namen ze wel mee naar huis - maar geen zorg, die zien we volgend seizoen zeker weer terug. Want als je al een agenda hebt voor 2024: het volgende familietoernooi zal zijn op zondag 7 april 2024.