Zorgeloos (1)

"We moeten ons wat meer laten horen, in het veld", zei Pablo, na afloop van de wedstrijd van H2 bij VVC Best. We knikten, dat was een goed plan, dat zouden we volgende keer zeker gaan doen. Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar de uitwedstrijd van D3 in Mierlo, enkele weken eerder. Tegenstander DKJO 2 was een team van jonge speelsters die het "zich laten horen" uitstekend onder de knie bleken te hebben. Na elk punt dat het team scoorde volgde uit zes monden synchroon een bijpassende yell: "ketser!", "Ace-y", "wat een smash, nog zo'n smash", enzovoorts. Het team had verder een goede techniek en een voorbeeldige inzet, maar omdat het aan het net niet veel in te brengen had en evenmin opgewassen bleek tegen de routine van D3 werd het een zorgeloos avondje voor onze dames. In een uurtje werd het 3-0 voor Primo, typisch zo'n wedstrijd om in de kantine nog eens van na te genieten.

Maar dat kon niet. De kantine in sporthal de Weijer is gesloten, en de manier waarop er triplexplaten voor de bar zijn getimmerd maakt duidelijk dat daar voorlopig geen verandering in zal komen. In afwachting van de terugreis zijn er in de Weijer dan twee opties: je kunt je aansluiten bij de rokende jeugdige Mierlonaren buiten bij de voordeur, en je kunt de tijd verdoen met een minutieuze bestudering van de prijzenkasten van de lokale volleybal-, handbal- en kunstrolschaatsverenigingen.

De kantine is gesloten om dat het economisch niet rendabel is een sportkantine uit te baten in Geldrop-Mierlo, als het gevolg van beleid van de gemeente waarbij een sportkantine geen concurrent mag zijn van de lokale horeca. Dat vertelden althans de heren van DKJO twee weken later, toen H2 op bezoek was in de Weijer. Er gaan bij de thuisploeg stemmen op om dan maar zelf een kratje bier mee te nemen, en wat frisdrank voor de bezoekers, maar een concreet resultaat had dat deze avond nog niet opgeleverd. Spijtig, want het zou H2 goed hebben gedaan. Want opnieuw werd het een zorgeloos avondje, maar dan nu voor de thuisploeg. De service- en aanvalsdruk van DKJO stelde H2 voor onoverkomelijke problemen en onze aanvallende foutenlast was ongewoon hoog. Geregeld klonk er 'ketser!' van achteruit de zaal, waar de dames van DKJO  blijkbaar een training afwerkten. Ook een enigszins uitzichtrijke 17-13 voorsprong in de tweede set ging als sneeuw voor de zon verloren. 4-0 voor DKJO. Wij werden er stil van.