Groen-rood

Het ineens is alweer begin maart. Traditioneel de tijd dat de groen-rode blokjes verschijnen bij de stand in de volleybalcompetitie. Je kent ze wel, die confronterende blokjes die laten zien welke plaats nog gehaald kan worden. Of je nog kampioen kunt worden. Of er nog punten gehaald moeten worden om degradatie te voorkomen. Kortom, we beginnen aan de laatste fase in de competitie 2022/2023. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe onze teams ervoor staan.

Om maar met de deur in huis te vallen: een kampioenschap van een team van VC Primo zit er niet in dit jaar. Sterker nog, er is momenteel geen enkel team dat meer dan de helft van de sets gewonnen heeft. Drie Primoteams moeten nog vol aan de bak om het behoud in hun klasse veilig te stellen. Daarbij is de situatie van D1 het meest penibel: in de overgangsklasse bivakkeert het team momenteel op de laatste plaats, en omdat er uit de overgangsklasse twee ploegen degraderen zullen onze dames een achterstand van acht punten moeten goed maken. Een grote uitdaging dus voor onze dames, die overigens nog wel een paar achterstallige wedstrijden tegoed hebben.

Ook D2 en H2 zijn zeker nog niet veilig. D2 is in de 1e klasse in een felle strijd gewikkeld met VCE/PSV en VVC Best. De 3-0 overwinning in cruciale thuiswedstrijd tegen VVC Best heeft de ploeg weer wat lucht verschaft, momenteel heeft D2 een voorsprong van vier punten op de laatste plaats. Ook H2 heeft VVC Best als belangrijkste concurrent. H2 was na een goed begin van het seizoen ver teruggezakt, het stond in februari nog laatste, maar recente overwinningen thuis tegen ABC en uit bij VVC Best hebben de hoop op toch een goede afloop doen toenemen. 

H3, H4 en D4 sprokkelen met enige regelmaat hun puntjes bijeen en staan inmiddels veilig in de middenmoot. Zo heeft H3 recent knap gewonnen van Pieter Brueghel, en is D4 na een overwinning op Alcides opgeklommen naar de vijfde plaats. H4 staat zesde in de 4e klasse, en mag, na een competitiepauze van meer dan een maand, nu nog aan een serie van vijf wedstrijden beginnen.

H1 en D3 waren de enige teams die geruime tijd een score van meer dan 50% in het aantal gewonnen sets haalden. D3 is met Hoogeloon in gevecht om de vierde plaats, achter de sterke top-drie uit Vessem, Reusel en Sint-Oedenrode. Helaas ging het onderlinge duel in Hoogeloon vorig week met 3-0 verloren. En voor H1 tenslotte gloorde eventjes hoop op deelname aan het traditionele bekertoernooi, zeker nadat Nuvoc zich uit de competitie had teruggetrokken, maar als gevolg van een paar langdurige blessures is de teammanager van H1 de laatste weken vooral bezig om bij elke wedstrijd voldoende spelers op het veld te krijgen. Ook hier toont het blokje inmiddels een groene lijn aan de linkerkant. Voorlopig blijft het kampioenschap van H3 uit 2019 dus het laatste.