De libero

De nieuwe volleybalspelregels - deel 2. Een aanpassing in de regels rondom de teamsamenstelling: vanaf nu mag ook de libero aanvoerder van het team zijn.

De libero - dat is die speler, herkenbaar aan een afwijkend kleur shirt - die alleen in het achterveld wordt ingezet, omdat hij of zij zich, meestal vanwege een gebrek aan lengte en sprongkracht, gespecialiseerd heeft in het geven van de pass. De rechten van de arme ziel zijn beperkt: de libero mag niet serveren, niet blokkeren en mag niet aanvallen boven de netrand, zelfs niet in het achterveld. En hij mocht tot nu toe dus geen aanvoerder zijn.

Lekker belangrijk, denk je nu waarschijnlijk. Want bij VC Primo wordt helemaal geen gebruik gemaakt van de libero. Zeker: als je een wedstrijd van een van onze teams bekijkt is er een gerede kans dat er een speler in een afwijkend shirt in het veld staat, maar het meest waarschijnlijk is het dan dat deze speler zijn shirt vergeten is en in een geleend shirt van de tegenstander moet spelen. In een geleende broek en schoenen komen trouwens ook af en toe voor. Maar in een geleend shirt mag je dus wel serveren, blokkeren en aanvallen boven de netrand. En in een geleend shirt mag je aanvoerder zijn, al ziet dat er nogal armoedig uit. Het is vanwege het imago van onze vereniging in zo'n geval beter om een medespeler met Primo-shirt eenmalig met deze belangrijke taak te belasten. Of om het principe van heren 1 toe te passen: wie het dichtst bij de scheidsrechter staat wanneer die voor de toss fluit is de aanvoerder van de avond.

Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een keer een wedstrijd mag fluiten waarbij de tegenstander gebruik maakt van de libero. Dat hoort die ploeg dan wel voor de wedstrijd door te geven - libero ben je namelijk voor de hele wedstrijd. Tenzij er door een blessures niet meer voldoende spelers zijn om de wedstrijd uit te spelen, dan promoveert de libero tot veldspeler. Zijn afwijkend shirt mag hij aanhouden. Dat denk ik tenminste, ondanks het uitgebreide hoofdstuk over de libero gaat het spelregelboekje hier niet op in.

De nieuwe spelregel is dus dat de libero wél de aanvoerder mag zijn. Intrigerend is het zinnetje dat er bij de spelregeluitleg op volgt: "let er wel op dat als de libero niet in het veld staat, de vervangende aanvoerder zijn hand opsteekt als teken dat hij de aanvoerder in het veld is".

Elke keer even zwaaien dus naar de reserveaanvoerder, wanneer de libero het veld verlaat...